Måned: januar 2023

Strålende dag i marka


Ja, det ble en frisk og kald skitur i går, 21.1.2023.

Jeg kom meg opp til Frognerseteren kl. 10.00 og da fikk jeg den siste parkeringsplassen. Sola hadde nettopp «stått opp».

Fra Frønsvolltråkka opp mot Tryvann kjente jeg at det var litt trått.

Det var lange skygger overalt. 
Det var vakkert forbi Tannlegehytta.

Jeg hadde kurs mot Kikutstua, og ville gå over Glåmene.


Her var det vakkert.  

Ned Tjuvdalen gikk det fint å filme, fordi det var trått.

Endelig framme ved målet, Kikutstua.


Det var godt å komme inn, men her var det stinn brakke. Køen gikk langt inn i stua.  

Jeg fant meg en plass på golvet for å spise matpakka mi og drikke safta mi. Ga opp skolebrødet og kaffen.

Fikk skiftet alle klærne som var svette på et toalett før jeg gikk hjem.

Continue reading “Strålende dag i marka”

Chess-fint på Folketeateret

Det er ikke mange kvelder til man kan oppleve denne store forestillingen i den gamle operaen, Folketeateret. Den er absolutt verdt et besøk.

Det er koselig å være to på musikal.

Babystrikking til glede

Ja, da er jeg i gang med å strikke babybukse.
Det er en stor glede å gå i min mors fotspor som strikker, selv om jeg aldri blir så flink som henne.

Her sitter jeg som en strikkende enke og gleder meg over å ha fått barnebarn. Min mor ble aldri en strikkende enke. Hun hadde selskap av min far.

Det var min far som ble enkemann. Han levde som enkemann i 5 år til han ble 78 år og hadde det bra i mange av de årene, også sammen med nye venninner.  Mulig jeg har arvet den egenskapen av han, – å bli kjent med nye folk.

Det er ikke sikkert jeg kommer til å strikke like mye som mora mi, eller få like mange nye nære venner som min far.

Men jeg håper iallfall jeg er litt sprekere og lever lengre enn begge dem to.

Se der, ja. Nå har det gått et par dager til og jeg har gått i gang med mønster. Enkelt med bare rettssaker, men litt krevende med flere farger og tråder  samtidig på fingrene.

 Ja, nå ser vi hvor fint det blir.

Det vokser litt om litt.  

og så litt til…

Her går det unna, Gunnar👍🏻

 

Nå blir det bein, også!

 

Ett bein ferdig👍🏻

Å så til slutt, da. Ferdig😊

Jippi!  Nå nærmer det seg.

Fix ferdig. Bare å prøve i vei nå.

 

 

Strikkebukse i fine farger og mønstre

Ja, nå blir det strikking. Det blir å gjenoppta en gammel hobby. Jeg har strikket både Mariusgenser og Per Spook, men det er veldig lenge siden.

Her er den gamle buksa som skal være modell til å lage en ny bukse til neste generasjon.

Det er litt jobb med å finne rett mønster, garnfarger og tykkelser. Men det går nok bra.

Kinderegg

1. Ingenting er som ekte hjembakst

Jeg er så heldig at jeg av og til kan komme på besøk til noen som er flinke til å bake.

Dette er et glutenfritt skolebrød slik at alle kunne få smake. Det var kjempegodt.

2. Ingenting er som Porsgrunn Porsellens Bogstadmønster 

Det har vært utviklet mange fine mønstre fra Porsgrunn. Bogstad er ett av dem. Det produseres på fabrikken i Porsgrunn. Jeg har sett selve produksjonen. Det er dette porselenet som det vakre stråmønsteret deres etter hvert blir håndmalt på.

Jeg har sansen for det enkle, hvite. Jeg fikk det til bryllupet mitt og det har allerede gått i arv.

 

3. Ingenting er som et rundt, lyst eikebord

Å sitte rundt et rundt bord gjør at alle er like mye til stede. Hvis det er plass til inntil 8 personer rundt bordet, er det et perfekt samlingspunkt.

Er det et fint eikebord, føler man seg litt privilegert. Jeg koser meg ved dette bordet, særlig når jeg får servert hjemmebakst av fine asjetter.

Skatteutredning til besvær for enker


Her er avisinnlegget.Mange enslige, særlig i Oslo Vest vil bli hardt rammet hvis politikerne bestemmer seg for dette.

Jeg klarer ikke å la være å si fra om svakhetene i denne utredningen; Høring – NOU 2022: 20 Et helhetlig skattesystem. Husk derfor høringsfristen 15.04.2022.

Her er mitt avgitte høringssvar:

Husk hentingen

Nå kan juletreet mitt hentes tirsdag morgen kl.07.00. Det er hentetiden på dette stedet.  Det er ulike frister for å sette juletreet ute på gata for å bli hentet av Oslo kommunes avfallsinnsamling.

I år er jeg spesielt glad for å slippe å måtte grave fram tilhengeren for å kjøre det bort. Tilhengeren er nedsnødd. Se, så fint dette treet er, selv om det er helt uten pynt, 2,5 m høyt, tett og symmetrisk.

Det var faktisk så bredt at jeg måtte åpne de doble terrassedørene og dra det ut. Så tungt var det at det ikke ville kunne kastes over rekkverket.

Jeg måtte dra det ned hagetrappa, gjennom hagen og oppover den nymåkte nedkjørselen til hagen, opp til gårdsplassen og ut på gata.

Det var glatt is og det regnet. Heldigvis hadde jeg strødd, så jeg fikk fotfeste. Men heldigvis var det også is, så jeg kunne dra treet bort til krysset borti gata.

Dette treet har gitt meg fryd og glede.

Dette har vært fint pyntet av to nyforelskede.

Det har blitt kommmentert i fine ordelag.

Det har blitt kjørt hit lille juleaften  av en annen, hyggelig kunde.

Jeg er også fornøyd med å ha klart å kvitte meg med det på egenhånd i god tid før hentingen.

Takk for selskapet, fine juletre.

 

 

 

 

Som å lage en bløtkake av snø

Jada, jeg måker snøen sjøl. Det kan man gjerne kalle en vanlig enkegesjeft. Det gjelder også enkemenn, og alle andre enslige som må klare seg sjøl. Slik er det bare.  Det er mye man  gjør og mestrer på egenhånd, kan man si.

Hvert eneste lille snøfnugg som ligger fint dandert i snøhaugene ute på gårdsplassen min, har jeg løftet opp med en stor snøskuffe og plassert akkurat der hvor det nå ligger.

Tre sene kvelder på rad har jeg vært ute og løftet milliarder av snøfnugg.

Det har blitt fine snøhauger av det. Den nærmeste assosiasjonen jeg har hatt, fikk jeg under finishen og da jeg tok bilder. Dette var som å pynte en bløtkake med krem. Fine kanter ble det. Continue reading “Som å lage en bløtkake av snø”

Med mødre som forbilder

Det er bare i puberteten jeg har vært noe i nærheten av flau for mora mi. Både før og etter var det bare kjærlighet, glede, varme og stolthet. Hun var et fint forbilde. Ikke minst hadde hun både godt humør og god humor.

Jeg håper dere også har et godt forbilde i deres mor.

Jeg møtte svigermor med respekt da jeg var 15 år. Turte såvidt å gå bort og håndhilse og gratulere da hun vant sin klasse i et stort skirenn i bygda i 1976. Der i gården var det ski og orientering som gjaldt. Hun var alltid blid mot meg. Etter hvert ble jeg også kjent med hennes gode humor.

Jeg håper at dere også har et godt forhold til deres svigermor.

Mora mi var også født med ski på beina. Dessuten hadde hun i mange år skøyterekord for jenter i Tromsø og var stjerne  på håndballlaget. Hun kunne slå jul og ta flik- flak på plenen. Men hun kunne ikke svømme. Det var kanskje derfor hun var en av tre som startet svømmeklubben og fikk oss i gang i vannet.

Begge disse damene skrev. Moren min skrev kiosknoveller og en slektsbok på farsida og hun førte i mange år en stor sak i rettssystemet. Svigermor drev også forening og skrev slektsbok, dikt og leserinnlegg bla. om den feilslåtte ulvepolitikken med utgangspunkt i det svenske Prosjekt Varg.

Det har vært inspirerende med så trygge og sterke mødre i ryggen. Engasjerte damer som har klart seg bra i jobb og i livet, og som jeg har kunnet følge sporene til.

Sporene jeg har fulgt, er at jeg har spilt håndball som min mor, løpt orientering som min svigermor, og gått på ski, laget slektstre og skrevet historier og saksinnlegg som dem begge. I tillegg har jeg vært nesten like kreativ, ansvarsfull, omsorgsfull og trofast som dem. En fellesnevner er at vi alle tre var de største fan av Eino, faren til mine barn.

Svigermor lever. Hun er min største fan. Jeg forteller henne entusiastisk om hva jeg får til og deler min selvironiske frustrasjon over hva jeg ikke får til.

Det er så lite jeg ikke får til, at det er det bare å le av, tenker jeg nå. Til tider har det imidlertid vært ganske mye som har tynger mine skuldre, men da har jeg også som regel klart å bestemme meg for å verdsette det som har størst positiv verdi for meg høyt nok, slik at balansen alltid er positiv. Det har heldigvis ikke vært vanskelig.

Jeg håper at dere også klarer å veie opp det gode i tider som er tunge.

En gang klarte jeg allikevel ikke det. Det var den dagen også faren min døde, den 23. april 2009. Da dro jeg rett fra sykehjemmet hjem til svigermor og la meg med hodet i fanget hennes, og sa at – nå trenger jeg trøst – før jeg dro hjem til Oslo. Hun strøk meg rolig over håret.

Nå er det jeg som ringer henne, og klapper og klemmer på henne hver gang vi møtes. Ikke som trøst, men som gjensynsglede.

Det er 20 år siden jeg mistet moren min og det er 23 år siden jeg skrev et dikt til hennes 70-årsdag som jeg gjerne vil dele.

Jeg skrev det på et skrivekurs hos Vigdis Hjort på Statens vegvesens kulturdager i 2003. Det var før folk begynte å dø rundt meg.

Det diktet viser hva slags forbilde denne strålende damen har vært, og hvilken kjærlighet jeg har hatt til henne.

MOR
Din varme røst når du forteller eller gir trøst,
og barnebarna om deg flokker.
Eller når du får telefon fra nord,
og du utbryter de hjertelige ord:
“Næ, si mæ, -korrsen e det med dokker?”

Din sterke tro på ditt eget blod,
dine krefter, ditt vett og forstand.
Din fantasi og din stoiske ro.
En heltinne i dette land.

Liv Lilly Nordbye

 

Jeg håper dette ga litt inspirasjon til å finne fram til det som er positivt i deres relasjoner til mor og svigermor, uansett om det er lett eller vanskelig.

Det kan være en veldig viktig støtte,  særlig når man har mistet sin aller kjæreste. Det har det iallfall vært for meg.