NTP-ønskeliste-møter til jul

Informasjonen om disse innspillsmøtene til arbeidet med Nasjonal Transportplan finnes på regjeringens egen nettside om Nasjonal transportplan. Her kan pressen melde seg på: 

Det er fem regioner med helt forskjellige ønsker og i tillegg må noen ta ansvaret for helheten.

Her er NHO’ oppsummering fra innspillsmøte i Viken 14.11.23. Jeg har gjengitt noen av de offisielle innspillene fra de som hører til Østlandet, og som deltok i Drammen 14.11., samt lenke til naturvernforbundets brev.

1. Her er innspillet som ble gitt fra Innlandet:

Krever satsing på veg og jernbane i Innlandet

Innlandet er hjertet som pumper blod til flere av de viktigste transportkorridorene i Norge.
Tre kvinner og to menn i en konferansesal. - Klikk for stort bildeSamferdsminister Jon-Ivar Nygård (i midten) møtte samferdselssjef Aud M. Riseng (fra venstre), utvalgsleder Iselin Vistekleiven, nestleder Suhur Lorch-Falch i samferdselsutvalget og medlem i fylkesutvalget, Joakim Ekseth for å få innspill til transportplanen som blir lagt fram til våren.Are Forbord/SamferdselsdepartementetDette bør prege Regjeringens nye Nasjonale transportplan (NTP) for perioden 2025 – 2036.

Mest fylkesveg i Norge

Fylkespolitikerne hadde mange viktige innspill da samferdselsminister Jon-Ivar Nygård inviterte til møte om den nye transportplanen den 14. november.

Innlandet har det største fylkesvegnettet i landet. Det er bare staten selv som har et lengre vegnett å ta vare på.

I tillegg går seks jernbanestrekninger gjennom fylket.

Mange av riksvegene og jernbanestrekningene er viktige også i internasjonal sammenheng. Transport av varer og mennesker til og fra utlandet går ofte gjennom Innlandet.

Nasjonale utfordringer

– Målet med den nye planen er å legge til rette for et effektivt, miljøvennlig og trygt transportsystem i hele landet i 2050. Vi må ta vare på det vi har, og utnytte kapasiteten til transportsystemene våre bedre, sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i sin innledning.

– Innlandet vil bidra til at Norge når disse målene. En fersk kartlegging av tilstanden på fylkesvegene viser dessverre at etterslepet på fylkesvegene har økt betydelig. Fylkesvegene trenger å bli tilført fem milliarder mer hvert år i NTP-perioden, sa lederen i Innlandets hovedutvalg for samferdsel, Iselin Vistekleiven (AP), da hun holdt innlegg på møtet.

Viktig for beredskapen

Vistekleiven stilte sammen med nestlederen i samferdselsutvalget, Suhur Lorch-Falch (MDG), gruppeleder og medlem i fylkesutvalget, Joakim Ekseth (H) og samferdselssjef Aud M. Riseng på konferansen.

Vistekleiven la vekt på hvor avhengig næringslivet er av gode transportårer for å få fram varer og gods.

– De store ødeleggelsene etter uværet «Hans» sist august har vist at infrastrukturen vår er svært sårbar, sa Vistekleiven.

Hun pekte også på at rundt halvparten av Innlandets 6 800 kilometer lange fylkesvegnett er definert som omkjøringsveger for riksvegene.

Legges fram til våren

Fylkestinget har sendt inn flere høringsuttalelser til Samferdselsdepartementet underveis i arbeidet med den nye transportplanen for perioden 2025-2036.

På møtet i Drammen den 14. november var også Viken fylkeskommune, Oslo kommune og representanter fra næringslivet i dette området invitert til å holde innlegg og stille spørsmål til departementet.

Den nye planen blir lagt fram i en stortingsmelding våren 2024.

Du kan finne alle de nasjonale dokumentene om planen her.

2. Her er innspillet fra Viken:

Vil ha satsing på fylkesveier, bærekraftig transport og tog

Innsats for vedlikehold av fylkesveier, bærekraft og miljø i transportsektoren og utvikling av togtilbudet er blant de viktigste sakene fylkestinget mener den nye Nasjonale transportplanen bør prioritere.Bussskur med sykkelparkering, samt sykkelvei med fortau - Klikk for stort bildeSykkelvei med fortau langs Skjebergveien ved SandbakkenGeorg Ståle Brødholt
Fylkestinget vedtok 22. juni innspill til kommende Nasjonale transportplan (NTP) 2025-2036.– Det er veldig bra at fylkestinget står samlet om regionens innspill til NTP. Jeg vil berømme samferdselskomiteen og fylkestinget for en bred enighet om hva vi mener er viktige samferdselsprioriteringer for Viken, sa fylkesordfører Roger Ryberg i fylketingets møte.Fylkestinget har blant annet lagt vekt på bærekraft og miljø, utvikling av togtilbudet, trafikksikkerhet, vedlikehold av fylkesveier og utfordringene i byområdene.– Nasjonal transportplan må i større grad bli en samlet plan for et helhetlig transportsystem. Vi mener at statens virkemidler må være bedre koordinert, og at staten bidrar effektivt i arbeidet med å legge til rette for et godt, sammenhengende og sømløst kollektivtilbud. Vi har nå et høringsinnspill med ambisiøse satsingen som er logisk argumentert, oppsummerte saksordfører Håkon Tolsby (Sp).

Nødvendig med satsing på jernbane

Transportvirksomhetene legger opp til å øke innsatsen til drift, vedlikehold og fornying av jernbane og vei.

– Dette mener vi er en riktig prioritering. Utvikling av togtilbudet er viktig for å nå klimamålene. Derfor er det svært viktig at Ringeriksbanen gjennomføres så snart som mulig. Prosjektet legger til rette for et utvidet bo- og arbeidsmarked og redusert reisetid på Bergensbanen. Så må man komme i gang med gjenstående prosjekter på indre InterCity som går til Hamar, Tønsberg og Fredrikstad, sier Olav Skinnes (Sp), fylkesråd for samferdsel.

Videre mener fylkestinget at Rikstunnelen må gis høy prioritet for å øke kapasiteten gjennom Oslo, og det bør bli bedre kapasitet på gods mellom Oslo – Narvik (bl.a. Kongsvingerbanen), Trondheim og Bergen.

Vedlikehold av fylkesveier og veistrekninger som bør prioriteres

Fylkestinget peker på at det er behov for økte midler for å ta igjen vedlikeholdsetterslepet på fylkesveinettet, inkludert bruer.

– Dette er viktig for trafikksikkerheten, næringslivets transporter og bosettingen i distriktene. Vi ber om at staten deltar i en forpliktende opptrappingsplan for fylkesveiene med betydelig styrking av den statlige innsatsen. Fylkesveiene sultefores fra statens side, nå er det er på tide at fylkesveiene rustes opp og får helt nødvendig prioriteringer i NTP, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen (Ap).

Viken fylkeskommune prioriterer følgende på vei i sitt høringsinnspill:

1. E134 Oslofjordforbindelsen byggetrinn 2 og E134 Dagslett – E18 (kobling E6 – E134 – E18 – Viker-alternativet)

2. Rv. 291 Holmenbrua.

3. E16 Nymoen – Eggemoen.

4. Rv. 7 Ørgenvika – Kittilsviken.

5. Rv. 22 Glommakryssing.

6. E18 Retvet – Vinterbro.

7. RV19 Moss, (E6 – Moss fergekai)

8. Rv 4 Gjøvik – Oslo, planlegge en helhetlig løsning fra Gjelleråsen til Roa

9. Tiltak på rv. 22 fra Sarpsborg (Årum) til Lillestrøm, jf. konseptvalgutredningen om veiforbindelser øst for Oslo.

10. Planlegging av E134 vestfra – kobling E18.

  • Når det gjelder utbygging av E16 Kløfta – Kongsvinger, som hører under Nye Veier AS, mener fylkestinget at det må prioriteres å bygge ut den gjenstående delstrekningen fra Slomarka til Nybakk.
  • Fylkestinget ber om at staten prioriterer ytterligere midler til rv. 7 i Hallingdal, både for i første omgang å realisere strekningen fra Ørgenvika til Kittilsviken, og med målsetting om å realisere hele Veipakke Hallingdal.
  • I tillegg til Ringeriksbanen omfatter prosjektet også veistrekningen Skaret – Hønefoss på E16. I høringsinnspillet prioriteres delstrekningen Høgkastet – Hønefoss framfor delstrekningen Skaret – Høgkastet.
  • Det bør bygges et sammenhengende hovedsykkelveinett. Det er behov for å bygge ut sykkelveitilbudet i Viken uavhengig av om stat, fylke eller kommune er veieier, mener fylkestinget.

Bærekraftig samferdsel

FNs bærekraftmål skal ligge til grunn for planlegging og gjennomføring av samferdselsprosjekter. Hensynet til arealbruk og natur skal vektlegges tungt i samferdselssaker framover, og at man skal redusere arealbeslag, mener fylkestinget.

Nullvisjon og arbeidet med trafikksikkerhet

Transportvirksomhetenes utredninger viser at man ligger etter måltallene for drepte og hardt skadde, men at det fortsatt bør være mulig å nå ambisjonsnivået i NTP 2022-2033. Fylkesrådet forutsetter at nullvisjonen fortsatt skal legges til grunn og at regjeringen bevilger nødvendige midler til tiltak som har stor effekt for trafikksikkerheten. Trafikksikkerhet for gående og syklende i byområdene må gis høyere prioritet.

Byene i Viken

Flere av de mindre og mellomstore byene i Viken har transportutfordringer som kan sammenlignes med de de største byområdene, men uten tilgang til de samme virkemidlene.

For å få flere til å gå, sykle og reise kollektivt må det settes av egne ressurser og virkemidler for mindre og mellomstore byområder. Behovet for bypakker eller andre alternative løsninger må vurderes, mener fylkestinget. I sitt høringsinnspill ber fylkestinget om en snarlig avklaring om byvekstavtalene for Nedre Glomma og Buskerudbyen.

Grundig prosess

Bak innstillingen til fylkestinget ligger en grundig jobb fra fylkesrådet og en samstemt samferdselskomité.

– Samferdselskomiteen har arbeidet fram en tverrpolitisk enighet, det er avgjørende viktig for å nå fram med våre innspill, sa Bjørn Tore Ødegården, leder av samferdselskomiteen i Viken fylkeskommune i fylkestingets møte 22. Juni.

Fylkesrådet i Viken inviterte i høst alle kommunene til dialog, der de fikk komme med sine innspill.

Hva skjer videre?

Det er planlagt møte mellom departementene og fylkeskommunene på politisk nivå i november 2023. Stortingsmeldingen om Nasjonal transportplan 2025-2036 skal legges fram av Regjeringen våren 2024, med behandling i Stortinget i juni 2024.

På Samferdselsdepartementet nettsider finner du dokumenter om NTP-2025-2036

3. Her er innspillet fra Osloregionen:

Osloregionens vedtatte innspill til NTP 2025-36.

 

4. Her er Naturvernforbundets innspill:

i brev 14.11.2023.

 

»Gjestefavoritt» er den nye merkelappen

Gjestefavoritt er den nye merkelappen for utsøkt og behagelig vertskap. Det er enda et kvalitetsstempel som Airbnb nå bruker for å hjelpe gjestene sine til å finne fram til gode steder å bo.

Det som sikkert også burde være en merkelapp er «Favorittgjest». Dessverre hører jeg litt for ofte fra mine vertskollegaer på nettsiden vår at litt for mange gjester ikke faller inn i den kategorien. Jeg skulle også gjerne ha kunnet velge favorittgjester.

Uansett er det en stor glede å få stempelet «Gjestefavoritt»! – Ikke bare «Superhost».

Jeg opplever å bli satt pris på av gjestene mine. Selv om det i løpet av de 6 siste årene i gjennomsnitt bare har vært en -to ganger pr. mnd at noen  har kommet og bodd i et av rommene her hos meg  litt ovenfor Smestadkrysset, har det vist seg å være veldig aktuelt for de som trenger parkeringsplass og vil ha lettvint overnatting med mulighet for buss til byen eller kort vei til marka.

Her ser dere hvordan den merkelappen ser ut.

https://abnb.me/5awjINcpDEb

https://abnb.me/GJehAwapDEb

 

https://abnb.me/b1ZvR66oDEb 

https://abnb.me/18Vhu3jpDEb