Gjestfriheten med Airbnb skal knebles

Jeg har ikke noe problem med  å dele kjøkken og bad med folk fra hele verden. Det er hyggelig og nyttig for en enke. Heller ikke nabolaget mitt har noen problemer med dette.

Det jeg har problemer med,  er begeistringen for et kommende unødvendig byråkrati som har som mål å begrense all korttidsutleie. Det vil begrense den gjestfriheten som vokser fram i norske hus og hytter. Det ekstra byråkratiet som EU har vedtatt en forordning på, burde flere stille spørsmål ved hensikten med.

NHO skaper et feil bilde av korttidsutleie i Norge 

Lokale politikere er bekymret for økningen av korttidsutleie. Frykten bygger på en rekke påståtte uheldige virkninger og udokumenterte konsekvenser av slik utleie. Troms og Bergen brukes bla. som eksempel.

Airbnb er den delingstjenesten som kritiseres mest.

Noen av argumentene som brukes er at Airbnb ødelegger boligmarkedet for studenter og lokal arbeidskraft.

NHO ved Kristin Krohn Devold har vært veldig ivrige med å rakke ned på Airbnb i alle landets aviser, også Aftenposten som tidligere er kommentert.

Etter nok en runde i Finansavisen svarte Emil Thowsen Harloff i selskapet Dinbnb NHO og forklarer i Finansavisen 19.09.24 at det ikke er veksten i korttidsutleie som ødelegger leiemarkedet for studenter og lokal arbeidskraft. I følge analyseselskapet AirDNA  er det i Bergen kun ca. 10 prosent av Airbnb-enhetene som er tilgjengelig året rundt som utleieboliger.

Fakta om boligmarkedet i Norge sitter bla de store utleierne på. Husleie.no forteller i Finansavisen at selv om husleiene har steget jevnt og trutt, har det nå flatet ut. Gjennomsnittlig leiepris er ca. 12.500 kr pr mnd. Kun i Oslo er det vesentlig høyere, over 16.000 kr. med topper i sentrum på 23.000 kr for en treroms. Presset mener de skyldes salg av sekundærboliger pga skattemessige ulemper og flyktningestrøm.

NHO påstår også at korttidsutleievirksomheten ikke er registrert og regulert.

Men Høyre-politiker og byutviklingsbyråd Christine Kahrs i Bergen peker i Bergens tidende på at Plan – og bygningsmyndighetene i Bergen allerede har virkemidler til å håndtere ulovlig utleie som er næringsvirksomhet i boligområdene og at korttidsutleie for vanlige boliger er velkommen. Det er det stikk motsatte av hva Devold ønsker å høre.

EU-direktiv ønskes velkommen av NHO, og andre som liker oversikt og kontroll

Som leder av den norske vertsklubben har jeg fått med meg planene om et nytt byråkrati som skal brukes til  å begrense utleie i Europa og i Norge. Iveren etter å begrense korttidsutleie har altså resultert i Direktivet Regulation – EU – 2024/1028 – EN – EUR-Lex . Dette vil sannsynligvis bli innført i Norge innen april 2026. Det gjelder for korttidsutleie hvor man bruker betalings-apper som Airbnb. Her er en artikkel om direktivet.

NHO og hotellnæringen vil bruke mer lokal registrering til å begrense Airbnb-utleie generelt. De sier i en kommentar i  Finansavisen at det er konstruktivt å innføre registreringsplikt for Airbnb og strengere reguleringer, for å  sikre at Airbnb-veksten ikke går på bekostning av bomiljøene eller skaper problemer for vertskommunene.

Harloff fra DinBnb støtter faktisk også en slik ekstra registreringsplikt i det han kaller den relativt uoversiktlige «Airbnb-næringen». Dette er imidlertid ikke «næring». 90 % av Airbnb-utleie i Bergen er jo private rom eller boliger som kun leies ut i perioder fra hjemmene til lokale beboere som åpner opp for utleie når rommene ellers ville stått tomme.

Jeg har et gammelt hus med gjesterom som er pusset opp og som passer å leie ut i perioder. Ungene har flyttet ut, så jeg har god plass. Dette har vært hjemmet mitt i 30 år og jeg ønsker å fortsette å bo her. 

Påstanden om at denne utleien er «uoversiktlig» er heller ikke helt riktig. Airbnb-enheter er offentlig kjent, de er kontrollert og åpent evaluert med kvalitetsvurderinger.

Registrering i tråd med EU-direktivet er ikke ansett for å være noe problem for Airbnb. De tilpasser seg ulike lover og regler i alle land og spiller på lag med myndighetene med sine halv-årlige tilpasninger.

Det er selvfølgelig grunn til å spørre om dette er en byråkratisering og registrering for registreringens skyld, noe Trygve Hegnar gjør i sin omtalte lederartikkel.

Krohn Devold tåler imidlertid ikke at Trygve Hegnar på lederartikkel i Finansavisen  6. september stiller spørsmål ved hennes iver etter mer byråkrati, at Airbnb rett og slett er for bra og at hun er ute etter å ta Airbnb. Kristin Krohn Devold, adm. direktør i NHO Reiseliv, og Anders Nyland, reiselivsdirektør i Bergen har tolket Hegnar i verste mening, noe som fremgår 24.09. i  Finansavisen. Men det er faktisk NHO som konstruerer en unødvendig konflikt ved sine uttalelser om «Den omfattende, uregulerte hotellvirksomheten i private boliger, uten tilsyn eller regulering, som forstyrrer bomiljøene og driver opp boligprisene.»

Korttidsutleie er allerede registrert

Det har blitt iverksatt mye registrering siden denne artikkelen i 2019.

Dagens registreringer av verter skjer i samarbeid med Airbnb. Det har vært en praksis for det siden 2018. I Norge er personer, personers virksomhet og bolig registrert i Brønnøysundregistrene, Skatteregisteret og i reguleringsplaner, og det er regulert i Borettslagsloven, Sameieloven og Plan- og bygningsloven.


Jeg leier også ut hytte noen uker i året. All korttidsutleie er selvfølgelig registrert.
Dersom det er betydelig uheldig innvirkninger av utleie i lokalsamfunnet, bør man selvfølgelig bruke de lokale regulatoriske krav og virkemidler som man allerede har. De blir imidlertid lite brukt.

Samtidig burde det i en godt digitalisert stat som Norge, være enkelt å kunne bruke nasjonale data lokalt, og på en mer effektiv måte enn den byråkratiseringen som Direktivet Regulation – EU – 2024/1028 – EN – EUR-Lex legger opp til.

 

Vanlige folks utleie bør ikke begrenses 

Denne nye registreringen brukes nå i mange land som et påskudd for å begrense korttidsutleie lokalt, og lokale grupper av verter har allerede startet protester, bla i Portugal Det Britiske parlamentet behandlet et White paper om dette 12.09. De vil ha tilpasning til alle steder som ikke har slike utfordringer og unngå overbyråkratisering som urettferdig vil ødelegge for mindre virksomheter og personer som bare av og til leier ut et ledig rom.

For vanlige verter og for samfunnet er det derfor grunn til å være skeptisk til ytterligere registrering som åpner opp for begrensning av bare denne typen utleie.

En regulering vil ikke bare redusere overnattingene. Det vil også vil begrense omsetning for det lokale næringslivet. For turister som skal legge igjen penger i restaurantene og butikkene våre, må jo ha et sted å bo. Det har Herloff påpekt med rette.

Det er uansett viktig at en tilnærming og eventuell ytterligere lovregulering på dette området bygger på fakta, både når det gjelder risiko, faktisk virkning av kortsiktig utleie, kunnskap om hva som allerede er lovfestet registrering og regulering, hvordan det rammer vanlige folk og hvordan dette burde kunne gjøres enkelt i Norge.

På fritiden er jeg engasjert  for verter i Norge som en av lederne for Den norske vertsklubben.

Her er jeg i Dublin, på besøk hos Airbnb’s hovedkontor i Europa. Der møtte jeg mange andre vertsklubbledere som ga meg et godt innblikk i det byråkratiet de sliter med i bla Skotland.
Det har vært jobbet lenge med dette EU-direktivet. Her er litt info fra 2022:
«

Felles regler skal gi mer data om korttidsutleie

Europakommisjonen vil ha mer offentlig innsyn i markedet for korttidsutleie, hvor blant annet plattformer som Airbnb, Booking.com og Expedia opererer, og foreslår innføringen av et harmonisert rammeverk for deling av data med myndighetene. Forslaget innebærer nye krav til utleiere, plattformer og offentlige myndigheter. Unike registreringsnummer skal utstedes for å identifisere verter og utleieobjekt, og plattformene pålegges månedlig å levere inn data for antall overnattinger og gjester. Ifølge Kommisjonen skal initiativet tilpasses gjeldende registreringsordninger i medlemslandene og respektere nasjonale myndigheters kompetanser. Dansk Erhverv er positive til Kommisjonens fremleggelse som de mener vil gjøre det lettere å håndheve de danske utleiereglene, og også Airbnb skriver i en uttalelse at de ønsker harmoniserte EU-regler velkommen. Forordningsforslaget supplerer det nylig vedtatt lovforslaget Digital Services Act (DSA), som den norske regjeringen nå vurderer, og vil håndheves av de nasjonale DSA-koordinatorene.

Kommisjonen la 7. november frem forordningsforslaget som skal gi mer åpenhet om markedet for korttidsutleie (short-term rentals, STR). Ifølge Kommisjonen utgjør korttidsutleie en fjerdedel av alle turistinnkvarteringer i EU og antallet er stigende, blant annet som følge av utviklingen i plattformøkonomien. Selv om korttidsutleie av boliger innebærer fordeler for utleiere, turister og turismesektoren, kan det medføre utfordringer for lokalsamfunn, som mangel på tilgjengelige boliger, stigende boligpriser og uforholdsmessig store turiststrømmer. Med forordningsforslaget ønsker Kommisjonen å strømlinjeforme innsamling og deling av data fra utleiere og plattformer, som igjen skal legge grunnlaget for effektive og forholdsmessige lokale tiltak. Kommisjonen vil blant annet:

  • Harmonisere registreringskravene for utleiere og utleieobjekter. Unike registreringsnummer skal utstedes for å identifisere verter og utleieobjekt. Registreringsordningene skal være brukervennlige og fullstendig nettbasert.
  • Klargjøre reglene for å sikre at registreringsnummeret blir vist og kontrollert. Plattformene skal gjøre det lettere for utleiere å vise sitt registreringsnummer, og foreta kontroller for å sikre at verter har registrert seg og angitt riktig registreringsnummer. Offentlige myndigheter vil kunne suspendere registreringsnummer og pålegge plattformer å slette utleiere som ikke overholder reglene.
  • Forenkle datadeling mellom plattformer og myndigheter. Plattformer pålegges månedlig automatisk å videresende data til myndighetene om antall utleide overnattinger og antall gjester. Små plattformer og mikroplattformer vil få en enklere rapporteringsplikt.
  • Gjenbruke data som genereres fra det nye regelverket. Sammenstilte og anonymiserte data skal bidra til turismestatistikken som Eurostat utarbeider og inngå i det kommende europeiske dataområdet for turisme.
  • Etablere en effektiv ramme for gjennomføring. Nasjonale myndigheter skal overvåke regelverket, og innføre relevante sanksjoner.

Ifølge Kommisjonen vil ikke forslaget påvirke nasjonale myndigheters muligheter til å regulere korttidsutleie. Det skal tilpasses gjeldende registreringsordninger i medlemslandene, og respektere nærhetsprinsippet og offentlige myndigheters kompetanser. I forslaget bevares nasjonale og lokale myndigheters mandat til å utforme regler for korttidsutleie, for eksempel knyttet til helse, byplanlegging, sikkerhet og skattelegging.

Dansk Erhverv er positive til Kommisjonens fremleggelse, og uttaler til Altinget.dk at forslaget vil gjøre det lettere for myndighetene å håndheve de danske reglene for utleie av private boliger, som blant annet setter et tak for hvor mange dager i året en leilighet kan utleies: «Vi har ønsket og efterspurgt det her meget længe», uttaler markedssjef for turisme Lars Ramme Nielsen. Også Københavns overborgermester Sophie Hæstorp Andersen er glad for Kommisjonens initiativ: «Det er selvfølgelig et problem for København, når vi ser at lejligheder står tomme kun med det formål at blive lejet ud på Airbnb. Det kunne have været et hjem for en københavner – og turisten kunne have boet på et af vores mange hoteller i stedet […] Det er et skridt mod at kunne bekæmpe den type Airbnb-udlejning, som reelt fungerer som ulovlig hoteldrift».

Airbnb skriver i en pressemelding at de ønsker harmoniserte EU-regler velkommen: «These proposals provide a framework for Airbnb to scale our collaborations with governments and make it easier for everyday Europeans to share their homes and follow the rules. We have long-supported the EU’s work on new STR  rules».

Forordningsforslaget om korttidsutleie vil supplere det nylig vedtatte lovforslaget om digitale tjenester, Digital Services Act (DSA), som sammen med Digital Markets Act (DMA) utgjør EUs nye regulering av plattformøkonomien. Euractiv skriver at de nasjonale DSA-koordinatorene vil få oppgaven med å håndheve regelverket for korttidsutleie. Den norske regjeringen vurderer for øyeblikket DSA/DMA, og utenriksminister Anniken Huitfeldt redegjorde for det nye regelverket i Europautvalget 27. oktober: «De nye reguleringene anses som EØS-relevante. Nå starter det formelle arbeidet med å vurdere om dette er akseptabelt og eventuelle behov for tilpasningstekst. En eventuell nasjonal gjennomføring vil kreve lovendring».

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: [email protected]
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 11.11.2022 11:31»

Unødvendig byråkrati for å begrense Airbnb

Som frivillig leder av Den norske vertsklubben, har jeg fått med meg planene om et unødvendig byråkrati for å begrense utleie i Europa og i Norge. Dette hadde jeg et leserinnlegg om i Finansavisen den 25.09.24. 


Bygger på et feil bilde av korttidsutleie

Lokale politikere er bekymret for økningen av korttidsutleie. Frykten bygger på en rekke påståtte uheldige virkninger og udokumenterte konsekvenser av slik utleie. Troms og Bergen brukes bla. som eksempel. Noen av argumentene som brukes er at Airbnb ødelegger boligmarkedet for studenter og lokal arbeidskraft. Det påstås også at denne utleievirksomheten ikke er registrert og regulert.
Emil Thowsen Harloff i selskapet Dinbnb forklarer imidlertid i Finansavisen 19.09.24 at det ikke er veksten i korttidsutleie som ødelegger leiemarkedet for studenter og lokal arbeidskraft. I følge analyseselskapet AirDNA er det i Bergen kun ca. 10 prosent av Airbnb-enhetene som er tilgjengelig året rundt som utleieboliger.
EU-direktiv ønskes velkommen av NHO

Iveren etter å begrense korttidsutleie har resultert i Direktivet
Regulation – EU – 2024/1028 – EN – EUR-Lex Dette vil bli innført i Norge innen april 2026. Det gjelder for korttidsutleie hvor man bruker betalings-apper som Airbnb.

NHO og hotellnæringen vil bruke mer lokal registrering til å begrense Airbnb-utleie generelt, ref bla Finansavisen og Aftenposten.Dette har jeg tidligere kommentert.

Harloff fra DinBnb ønsker også en registreringsplikt i det han kaller den relativt uoversiktlige «Airbnb-næringen». Dette er imidlertid ikke «næring». 90 % av Airbnb-utleie i Bergen er private rom eller boliger som kun leies ut i perioder fra hjemmene til lokale beboere som åpner opp for utleie når rommene ellers ville stått tomme. At denne utleien er «uoversiktlig» er heller ikke helt riktig. Airbnb-enheter er offentlig kjent, de er kontrollert og åpent evaluert med kvalitetsvurderinger.
Registrering i tråd med EU-direktivet er heller ikke ansett for å være noe problem for Airbnb.
Korttidsutleie er allerede registrert
Dagens registreringer skjer i samarbeid med Airbnb. I Norge er personer, personers virksomhet og bolig registrert i Brønnøysundregistrene, Skatteregisteret og i reguleringsplaner, og det er regulert i Borettslagsloven, Sameieloven og Plan- og bygningsloven. De lokale regulatoriske krav som finnes gjennom plan- og bygningsloven blir imidlertid lite brukt.

Det kan kanskje være vanskelig å kvantifisere korttidsleies omfang og mulig innvirkningen på lokalsamfunn og tjenester. Det burde imidlertid være enkelt å kunne bruke nasjonale data lokalt, for lokalt skjønn og implementering og iverksetting av tiltak der det er betydelig uheldig innvirkning i lokalsamfunnet. Den norske stat og kommuner burde få til dette på en mer effektiv måte enn den byråkratiseringen som EU-direktivet legger opp til.
Vanlige folks utleie bør ikke begrenses
I land hvor denne nye registreringen brukes som et påskudd for å begrense korttidsutleie lokalt, har lokale verter allerede startet protester. Det Britiske parlamentet har behandlet et White paper om dette. De peker bla. på behov for tilpasning til alle steder som ikke har slike utfordringer og å unngå overbyråkratisering som urettferdig vil holde tilbake mindre virksomheter og ødelegge for personer som bare av og til leier ut et ledig rom.

For vanlige verter og for samfunnet, er det derfor grunn til å være skeptisk til ytterligere registrering som åpner opp for begrensning av bare denne typen utleie.
Samtidig vil en regulering ikke bare redusere overnattingene. Det vil også begrense omsetning for det lokale næringslivet. For for at turister skal legge igjen penger i restaurantene og butikkene våre, er det jo en forutsetning at de har et sted å bo. Dette har Herloff påpekt med rette.
Det er uansett viktig at en tilnærming og eventuell ytterligere lovregulering på dette området bygger på fakta, både når det gjelder risiko, faktisk virkning av kortsiktig utleie, kunnskap om hva som allerede er lovfestet registrering og regulering, hvordan det vil ramme vanlige folk og hvordan dette burde kunne gjøres enkelt i Norge.

Dublin med Airbnb – wow

Jeg har nettopp vært i Dublin og møtt andre ledere av nasjonale vertsklubber for utleiere i Nord-Europa. Det forrige møtet var i København i fjor på samme tiden. Vi var invitert av ledelsen ved Airbnb hovedkontoret i Europa, som arrangerte det hele. Vi er to «Community leaders» fra Norge, og deltok begge to.

Slik jeg ser det, er vi stort sett vanlige folk som hjelper vanlige folk med å ha vanlige opphold og ferieturer. Det viste også denne sammenkomsten.Det var to lærerike og givende dager som også inkluderte besøk på Guinnes etter at jeg  søndag kveld ble plukket opp av en av de andre lederne, fra Nederland. Vi møtte en fra Airbnb og noen vertsleder-damer fra Skotland og Irland på Guinnes.

Så dro jeg og Nederlenderne til sentrum og gikk på en rolig Indisk restaurant i ei gågate,  hvor vi fikk pratet fint sammen.


Mandag kveld var vi på en lokal restaurant med levende folkemusikk og dans.

Jeg hadde leid en flott Airbnb- leilighet ved Grand Canal Dock, like ved Airbnb hovedkontoret fra søndag til torsdag.

Jeg ble i Dublin to dager ekstra, for dette var min første tur hit. Det var fint.

Tirsdag etter møtet rakk jeg en gåtur til sentrum gjennom fine gater.


Middag og dessert på Italiens restaurant i nabolaget.

Onsdag skinte sola fra skyfri himmel og på formiddagen ble jeg med på en arrangert busstur syd for Dublin, til Glendalough, hvor jeg fikk gått en lang tur til noen sjøer.

Det var kaldt, og jeg fikk kjøpt en fiskergenser og en kul aluminiumskopp.

Tilbake igjen gikk rundt i byens bar-og handlegater, Temple bar street.

Der fikk jeg kjøpt meg en ny, fin jakke. På ettermiddagen tok jeg en togtur direkte fra kanaldokken ut til kysten og vandret rundt Howth og så på de fine gatene, de fine husene, den fine utsikten og spiste middag der.

 

Den dagen gikk jeg 29.000 skritt. Det smakte godt med pepperonipizza i Howth.

Jeg kom hjem godt fornøyd og også med en premie for den frivillige innsatsen, inngravert mitt navn og tittel- «The great gatherer.»

Har en slik fra før, -måtte finne den fram igjen nå:


 

 

 

 

 

 

Korttidsutleiedebatt i The Parliament

Jeg fikk tips fra utleiere i Storbritannia om deres debatt om korttidsutleie. Her er min oppsummering av sammendraget, og fritt omsatt av meg og tilpasset til den faktiske norske situasjonen. Jeg har tilføyd mine kommentarer, ut fra det jeg vet om registrering og IT- utviklingsnivå i staten i Norge, som er på et høyt nivå. Sammendraget her har jeg fremstilt som om Kommunaldepartementet og Kommunenes sentralforbund skulle mene noe sånt:

«Det er omfattende avisoppslag og historier om uregulert vekst av korttidsutleie.  I noen områder og byer er veksten på mellom 30-52 prosent, som i Nordvest- Norge, Oslo, Bergen og Stavanger.

Det er også en rekke påståtte økende uheldige virkninger og udokumenterte konsekvenser av denne typen overnatting, noe flere lokale politikere er bekymret for.

En tilnærming bør imidlertid baseres på faktisk risiko og faktisk virkning av kortsiktig utleie.

Det er få muligheter i dag for kommuner å registrere lokalt omfang og kvantifisere mulig innvirkningen på lokalsamfunn og tjenester. Mangel på lokal registrering og liten praksis i bruk av lokale regulatoriske krav gjør det vanskelig å kvantifisere og vurdere omfanget av påvirkning.

All korttidsutleie i Norge er imidlertid allerede regulert i Borettslagsloven, Sameieloven, Plan og bygningsloven og Skatteloven, og person og eiendom, personers virksomhet og korttidsutleie skal være registrert i Brønnøysundregistrene og Skatteregisteret. Det er pr i dag ikke tilrettelagt for bruk at disse registreringsdataene lokalt i kommunene.

Å tilgjengeliggjøre disse nasjonale registreringsdata om utleie for lokal bruk, kan  legge til rette for en lokal regulering med lokalt skjønn og implementering som vil gjøre det mulig å iverksette tiltak for de stedene med betydelig innvirkning på deres lokalsamfunn.

Her gjelder det å at responsen bør være proporsjonal for de stedene som ikke har betydelige utfordringer. Samtidig gjelder det å unngå en overbyråkratisering som urettferdig vil holde tilbake mindre virksomheter og som også ødelegger for personer som bare av og til leier ut et ledig rom.

Det kan sannsynligvis legges til rette for bruk av slike data lokalt i Norge på en mye enklere og smidigere måte enn hva det nye vedtatte  EU-direktivet legger opp til av organisering, administrasjon og bruk av EU’s IT-systemer og sanksjoner.»

Her er saksgrunnlaget i form av et White paper om fordelingen av nasjonal og lokal styring, og nedenfor her er det oversatt med kunstig intelligens (KI):

«Local governments accosiation, LGA har reist bekymringer om virkningen av uregulert vekst i denne sektoren i noen tid.

Det er et nasjonalt spørsmål, med virkningene av kortsiktig utleie funnet over hele landet.

Det er imidlertid ikke et problem i alle områder, med noen som ser liten vekst og andre rapporterer en vekst på mellom 30-52 prosent i kortsiktige utleie. Våre medlemmer rapporterer om spesielle utfordringer i besøksdestinasjoner som “honeypots” som kystområder, spesielt i Sørvest- og Øst-England, så vel som i kjerne- og nøkkelbyer.

Dette indikerer behovet for regulering som tillater lokal skjønn og implementering, som sikrer at responsen er proporsjonal for de stedene uten betydelige utfordringer, samtidig som de gjør det mulig for de stedene med betydelig innvirkning på deres lokalsamfunn å iverksette tiltak.

Medlemsråd har også antydet at det er viktig å ikke fraråde de utleiene som gir fleksibilitet til personer som bare av og til leier ut et ledig rom. Dette antyder en lagdelt tilnærming basert på risiko og virkning av kortsiktig leie, og unngår behovet for overdreven byråkrati eller byråkrati som urettferdig vil holde tilbake mindre virksomheter.

Det er klart at dagens mangel på registrering og regulatoriske krav til disse virksomhetene gjør det vanskelig å kvantifisere og vurdere omfanget av påvirkning. Selv om det er omfattende  historier som bevis på den økende virkningen av denne typen overnatting, er det få muligheter til å registrere og kvantifisere innvirkningen på lokalsamfunn og tjenester.

Bakgrunn

LGA hilser fortsatt fremgang med utviklingen av registreringsordningen for korttidsutleie velkommen, og er glade for å ha støttet DCMS-engasjement med råd, slik at de kan bidra til utviklingen av designet.

Vi er bekymret for at status og fremdrift på de medfølgende endringene i planregulering er mindre tydelig.

Selv om det er blandede synspunkter på tvers av sektoren om hvorvidt begge endringene bør innføres samtidig, mener vi at det er viktig at begge tiltakene går videre og implementeres for å gi rådene det fulle settet av verktøy de trenger for å håndtere blandingen av overnatting sørge for og balansere behovene til innbyggere og bedrifter.

Vi er imidlertid fortsatt bekymret for at den opprinnelige planen for å tillate automatisk overgang av planbruksklasse vil føre til at en svært betydelig mengde boliger går tapt permanent til korttidsutleie, og utilgjengelig for lokale innbyggere. Vi tar gjerne imot videre diskusjoner med regjeringen på dette punktet.

Registrering og forskriftskrav

Etter en høring om registreringsordningen for korttidsutleie i England (juni 2023), viste LGA og dens medlemmer støtte til en opt-in-ordning for lokale myndigheter med rammeverket fastsatt nasjonalt og et vurderingspunkt for å avgjøre om ordningen skal utvides til obligatorisk.

LGA mener også at det bør være et gjennomgangspunkt som inkluderer vurdering av om en konsesjonsordning vil være mer hensiktsmessig, gitt at registreringsordningen ikke vil innføre nye reguleringsfullmakter til å iverksette tiltak mot «dårlige aktører» i sektoren.

For å imøtekomme ordningens mål om å forstå dens innvirkning på boligtilbudet, bør individuelle boenheter, for eksempel separate leiligheter innenfor en blokk, registreres dersom de kan leies ut selvstendig. Huseiere som leier ut individuelle soverom bør utelukkes fra dette kravet. Selv om registrering av eier vil være for vag, spesielt for storskalaoperatører, bør det være mulig å knytte registrerte lokaler til deres eiere for å støtte håndhevingsarbeidet.

LGA mener at registrering bør vare så lenge lokalene brukes som korttidsleie, med en årlig avgift for å opprettholde oppføringen. Dette sikrer oppdatert informasjon for kunde- og håndhevingsansvarlige, samtidig som den administrative byrden minimeres.

For at registreringsordningen skal være effektiv, må den innføres sammen med den foreslåtte bruksklassen for planlegging, da håndhevingsalternativer bør angis ved lanseringen av ordningen, med innebygd datainnsamling og evaluering for å adressere potensielle smutthull eller utilsiktede konsekvenser. I tillegg er det nødvendig med en fullstendig vurdering av ordningens innvirkning på råds reguleringsteam, inkludert hvorvidt en mer robust lisensieringsordning med utvidede håndhevingsmyndigheter er nødvendig.

Ordningen vil forbedre tilgangen til lokale, rimelige boliger for personer med beskyttede egenskaper, som er mer sannsynlig å møte hjemløshet, ved å forbedre lokale myndigheters styring av boligtilbudet. Det sikrer også minimumsstandarder for innkvartering, og gir beskyttelse for de som kan slite med å vurdere kvaliteten.

Nasjonale tillatte utbyggingsrettigheter

LGA har lenge bedt om at tillatte utviklingsrettigheter snarest skal oppheves da de undergraver og svekker rollen til lokale planer og lokalsamfunn i beslutningstaking. Å utvide disse rettighetene til å tillate bruksendring fra C3 bolig til C5 kortsiktig utleie virker i strid med premissene og hensikten med å opprette en ny bruksklasse for korttidsutleie, “for å tillate større lokal kontroll”, som lokale myndigheter og lokalsamfunn vil ikke ha noe å si når det gjelder plassering, størrelse og kvalitet.

Tillatte utbyggingsrettigheter gjør det lettere for virksomheter å omgå planprosessen ved å redusere bevisbyrden og etterlevelse av retningslinjer for ordninger, men dette kompromitterer rådenes mulighet til å styre boligtilbudet i en tid hvor det er betydelig mangel på boliger og manglende evne til å øke tilførsel raskt nok til å kompensere. Denne mangelen har allerede en direkte innvirkning på besøksøkonomien med nøkkelarbeidere som ikke kan sikre seg overnatting i nærheten av der de jobber.

Standarden i plansystemet bør derfor være at boligbruksklassen og en kortsiktig utleie (kommersiell) bruksklasse er helt forskjellige, og enhver bevegelse mellom disse klassene bør være under jurisdiksjonen til lokale planmyndigheter. Disse myndighetene er også de lokale boligmyndighetene med en omfattende forståelse av lokale boligbehov i forhold til økonomiske behov for turisme.

Til tross for vårt standpunkt om at den tradisjonelle planleggingsveien for å bestemme bruksendring bør gjelde over hele landet, med mindre det eksisterer en delegert lovgivning, vil det å legge til rette for bruk av en artikkel 4-retning dersom regjeringen fortsetter med den nye tillatte utbyggingsretten, vil tillate de områdene som er mest berørt å iverksette hensiktsmessige tiltak for sine lokalsamfunn. Vi vil oppfordre regjeringen til å engasjere seg direkte med råd som har identifisert sin intensjon om å innføre artikkel 4-instruksjoner for å fjerne disse tillatte utviklingsrettighetene for å forstå typen og detaljene av bevis som kreves for å oppfylle kravene i NPPF paragraf 53. Videre bør regjeringen vurdere å utsette innføringen av disse tillatte utviklingsrettighetene i ett år for å gi lokale myndigheter tilstrekkelig tid til å utvikle og vedta sine artikkel 4-retninger, siden disse retningslinjene er ressurskrevende og krever råd fra lokalsamfunnet og næringslivet.

LGA støtter ikke bruken av tillatte utviklingsrettigheter da de undergraver lokale myndigheters planleggingspolitikk og samfunn i beslutningstaking. Men dersom bruksklassen innføres, vil det være ønskelig med en enklest mulig mekanisme for å tilbakeføre en kortsiktig utleid til den alminnelige boligmassen.

Kontakt

Elliot Gregory

Rådgiver for offentlige anliggender og kampanjer

Telefon: 020 7664 3059

Mobil: 07766252833

E-post: [email protected]

Flere orienteringer og svar om Bolig og planlegging

Westminster Hall-debatt, Miljøstandarder for nye boliger, 12. september 2024

Westminster Hall-debatt, Regulering av korttidsutleie, 12. september 2024

LGA-innlegg til Boligombudsmannens høring om god praksis»