Ikke en Airbnb-teltleir, nei

I en  artikkel i Dagbladet fremgår det uhyrlig utleie på et tak.

Jeg håper vi i Norge ikke går så langt at vi leier ut telt i stua, på taket eller i hagen.

Jeg synes vi i Norge skal holde et minimumsnivå på utleie og ikke la oss rive med av billig- utleie.

Jeg foretar derfor nå en spørreundersøkelse blant Airbnb-verter i Norge på vår felles Facebook-side.

Jeg spør om de andre vertene er enige og om de har noen synspunkter på dette.

Foreløpig, etter 8 timer spørreundersøkelse har synspunktene blant de 1300 medlemmene vært at vi holder oss på et bra nivå. 65% svar 1, 25% svar 2 og 3% på 3 av de andre alternativene.

 

 

 

Strøm på dagsorden

Dette er en kommentar til en podkast i Nettavisen. Det er verdt å høre på denne podkasten. Dette er et bra journalistisk arbeid.

Så kan man vurdere selv hva man synes om Statnett- sjefens forklaringer og avsløringer. Det er flere uttalelser her som er ganske oppsiktsvekkende.

Her er en oppsummering, basert på mitt og andres refleksjoner og faktaframhenting:

Statnetts mandat er å sørge for utbygging, vedlikehold og drift av sentralnettet. Det er det eneste som er riktig fremstilt i dette intervjuet.

Statnettsjefen opptrer som en formanende strateg mot våre urealistiske klimamål. Det er ikke hennes rolle. Hun har flere grove feil og hun avdekker tydelig sin inhabile posisjon. Det høres mest ut som hun bruker sitater fra et nachspiel på tur med arbeidsgiveren på besøksrunde i Europa.

For det første snakker Tonne om at hun vil ha vekk strømstøtten i husene i Norge fordi hun mener vi nordmenn er bortskjemt og ikke sparer nok på strømmen til det grønne skiftet. Hun glemmer at vi har urealistiske og ulønnsomme klimamål som bidrar til å ta ut gevinst der det lønner seg minst. Hun glemmer at disse klimamålene er uten hensyn til skogenes CO2- opptak, og at vi er et kaldere land og at husholdningene i Norge er tvunget til å dekke sitt energiforbruk av nært 100% helt utslippsfri strøm. Våre «reservesggregater» med nedgravde dieseltanker er jo tvangsfjernet og er historie, og mange nye hus har ikke pipe. Hun bryr seg ikke om at for en typisk EU-husholdning utgjør strøm kun 25% av energiforbruket. De resterende 75% er direkte bruk av gass, fyringsolje, koks og fjernvarme, som koster en brøkdel av prisen for strøm.

For det andre benekter Hilde Tonne at Norge er netto eksportør og avbryter Stavrum med «i perioder» og «veldig lite» når han prøver å komme med et resonnement. Hun snakker om «Voldsom solproduksjon i Nederland – nullpris i Norge» og at:
«- Vi eksporterer bare når det renner over.
– Vi var avhengig av import fem uker i strekk,» sier Tonne, om situasjonen i september 2022 som eksempel på hvor avhengig hun mener vi er av kablene ut av NO2.
Alle som har fulgt med i kraftmarkedet vet at det hun fremstiller her er faktafeil, men hun sier:
«- Jeg synes det er helt hårreisende når det lyves.»
Realiteten her er imidlertid at før disse fem ukene i september hadde vi 21 måneder på rad med netto eksport ut av NO2.
Faktum er at i de siste tre årene 2021-23 har netto eksport av strøm utgjort vel 10% av kraftproduksjonen. I 2023 bestod flyten i alle utenlandskablene av 70% eksport og 30% import, det samme som snittet siden 1988. Nettoeksporten ut av NO2 fra desember 2020 til august 2022, på tilsammen 24 TWh, tilsvarte netto fall i kraftmagasinene i Sør-Norge i samme periode. Vi nettoeksporterte altså fra lager i 21 måneder i strekk, i en tør periode, slik at lagrene nådde ny bunnrekord. Det er i høyeste grad hennes rolle å servere riktige fakta her, noe hun ikke gjør.

For det tredje hyller Statnett-sjefen energiminister Terje Aasland helt opp i skyene, arbeidsgiveren som betaler henne mer enn 5 mill kr i årslønn og som er generalforsamlingen i Statnett:
«- Vi har en minister som er svært oppegående. Det er en fryd hva han kan om kraftsystemet.
– Jeg tror at de fleste politikere har god peiling på hva de holder på med. Jeg velger å tro at de er svært intelligente mennesker. Jeg har truffet utrolig mange flinke politikere. Ikke minst de som jobber med energi. De er flinke. De kan det.»

Dette flinkhetsstempelet ovenfor politikerne i regjeringen fra Tonne er null verdt. Dette fagområdet er det mange vanlige folk og politikere som dessverre ikke skjønner mye av, inklusive algoritmen til Norpool, Euphemia. Det gjelder dessverre også mange politikere, og både Statkraftsjefen og Statnett-sjefen.

Det disse to sjefene i Staten først og fremst ikke har skjønt, er rollene og mandatene sine, bud nr. 7, Du skal ikke stjele og vannfallsrettighetsloven § 1 i Lov om konsesjon for rettigheter til vannfall mv. (vannfallrettighetsloven) sier at landets vannkraftressurser tilhører og skal forvaltes til beste for den norske allmennheten.

Disse to statlige sjefene fremstår som svært grådige både på kraftbransjens vegne ovenfor all annen virksomhet, transport, husholdninger og landbruk i Norge, men også mhp sine private interesser i det de driver med, langt ut over sine roller og mandat.

Her er et innlegg om noen av realitetene knyttet til hvordan strømmen vår ikke bør misbrukes.

 

 

Kikutstua i januar og februar

Det har vært fine forhold i marka i januar og jeg har hatt min første 3 skiturer i marka, 2 til Kikutstua.

På den første turen var været fint på hjemturen da jeg passerte Blankvannsbråten.


17. februar var det kjempefint vær hele dagen, men litt hardt i uoppkjørte spor nord for Nordmarkskapellet.

Søndag den 18.2. var det igjen litt grått, men fint skiføre og fin stemning på Kikutstua.

 

 

Utleierne vil gi opp

I Oslo er vi avhengig av at folk er villige til å leie ut boligene sine. Politikerne burde derfor finne fram til virkemidler som øker antallet utleieboliger, og utleieres utleiekapasitet- og vilje. For nå er det det motsatte som skjer.
I løpet av de siste fire årene har Oslo mistet 7373 utleieboliger. Det utgjør 12%. Dette skyldes det økte skattetrykket, høyere energipriser og inflasjonspåvirkede renter. Nedgangen er dramatisk, da det mangler utleieboliger.
Dette forslaget vil skremme vekk utleiere ytterligere fra å leie ut eiendommene sine i et trangt boligmarked. Det er fordi forslaget forskyver maktforholdet mellom de to kontraktspartene i utleiers disfavør.
For det første er det urimelig å øke minimum tidsbegrensninger på leiekontrakter til 5 år. Det er en ganske vanlig oppfatning at partene selv må kunne bli enige om en egnet tidsbegrensning og at dagens minimum på 3 år allerede er urimelig lenge. En minimums leietid på 1 år kan også være for lenge dersom det er snakk om sesongarbeid, studier og når utleier saklig begrunnet har behov for perioder med egen tilgang til boligen.
For det andre er det ganske oppsiktsvekkende at en leier kan kreve forlengelse av tidsbestemte leieavtaler, og at det er utleier som må holde tidsfrist og bringe saken til retten dersom det er uenighet om dette.
For det tredje er det en urimelig skjevfordeling av partenes adgang til å si opp leieavtaler. For tidsbestemte avtaler der det ikke er avtalt noe om oppsigelse i leietiden, fremstår forslaget som uklart.
Det er også uklart om dette også gjelder for kontrakter av utleie av eiendom, bolig og beboelsesrom gjennom løsninger som Airbnb.
Det eneste positive med dette lovforslaget er unntakene for de som leier ut færre enn to boliger og særregler for leie av et enkelt beboelsesrom, bla knyttet til oppsigelse. Disse unntakene bør også gjelde for vanskeligstilte og elev- og studentboliger.
Dette er omtalt i Aftenposten om at flere utleiere vil gi opp.
Selv har jeg 6 års erfaring med utleie til NAV-klienter, utenlandske arbeidere, studenter, skoleelever og turister, både gjennom huskeiekontrakter og gjennom Airbnb. Unntaksvis har jeg erfart folk som ikke har betalt, gjort skadeverk og plutselig flyttet pga soning av dom, og et NAV som bryter kontrakt og ender i Husleietvistutvalget. Det er ikke moro.
Det kan virke som om utvalget har lite erfaring med slike realiteter, og at de ikke ser den reelle faren for at flere utleiere gir opp. Dette utvalget trenger derfor en helt ny sammensetning og et nytt mandat hvor målet ikke er å gjøre det verre for utleier, men å forbedre både leiers leieevne og utleiers utleielyst.