Glipp hos NAV eller hva?


Er du både ansatt og freelance, skal du få utbetalt opptjente foreldrepenger fra begge jobbene, sier NAV. Det er rimelig.

På deres facebooksider har de også eksempler som viser at dette også gjelder for de som har kombinasjonen ansatt og selvstendig næringsdrivende. Det er også rimelig.

Det er samtidig helt i tråd med deres egne retningslinjer som gjelder for sykepenger og som i en generell kommentar sier at i slike kombinasjonstilfeller skal personen ha sykepenger som arbeidstaker for arbeidstakerinntekten og sykepenger som selvstendig næringsdrivende for næringsinntekten.

Slike tilfeller av kombinasjoner av ansatt og selvstendig næringsdrivende kan for eksempel være aktuelt for grundere som prøver å starte ny næringsvirksomhet, gardbrukere som ikke han leve av garden, tidligere landslagsutøvere som kombinerer en trenerjobb på landslaget med lærerjobb eller folk i helsesektoren som ikke får full stilling i det offentlige.

Det er derfor meget overraskende at NAV på NAV.no ikke følger opp den generelle teksten for alle kombinasjonstilfellene.

Teksten «Foreldrepengene blir beregnet ut fra begge inntektene dine.» er ikke fulgt opp for tilfellet med kombinasjonen med selvstendig næringsdrivende. Men det gjelder jo, i følge den generelle kommentaren i § 8-41.

Imidlertid ser det ut som om NAV beskriver og har utarbeidet eksempler basert på en annen tolkning, og som sier at ansatt og selvstendig næringsdrivende bare skal få halvparten, dvs bare utbetalt foreldrepenger fra den ene jobben. Det er helt uforståelig. Er en slik forskjellsbehandling virkelig meningen? Det kan ikke stemme.

Jeg tror at dette er en glipp og at NAV har rotet det til med å bruke et eksempel som handler om et annet tilfelle av en kombinasjon av ansettelse og selvstendig næringsdrivende, som har skjedd etter hverandre i tid, dvs. at man går fra å være selvstendig næringsdrivende til å bli fullt ansatt, men som ikke skjer samtidig.

I eksemplet opererer de med 500 000 kr og 600 000 kr som grunnlag, men i forklaringen av dette sier fagansvarlige hos NAV samtidig at dette ikke er for en som til sammen tjener 1,1 mill. kr. Men da er jo ikke eksempelet representativt for samtidige kombinasjoner av de to inntektene.

Jeg har vært i dialog med NAV om dette og saksbehandleren skjønner at dette reageres på, men kan bare henvise til det de selv har skrevet og sender det videre i systemet. Her har det stoppet opp og jeg får ikke noen nærmere forklaring enn dette utdraget fra NAV’s  medarbeider Tom sin forklaring:

«Du viser til eksemplene med 500 000 og 600 000, og jeg antar at det er dette:

«Gjennomsnittet av den totale inntekten du har hatt de siste tre ferdiglignede årene er 500.000 kroner i året, mens inntekten du har som arbeidstaker når du starter permisjonen utgjør 600.000 kroner i året. Da får du det høyeste av disse to beløpene, og ettersom det er arbeidstakerinntekten din som er høyest, settes næringsinntekten din til null.»

I dette eksempelet er man både selvstendig næringsdrivende og arbeidstaker når foreldrepengeperioden starer. Ofte har personen i nyere tid fått et nytt arbeidsforhold eller gått opp i inntekt, slik at inntekt som arbeidstaker når foreldrepengene starter er høyere (600 000) enn den samlede pensjonsgivende inntekten de tre siste ferdiglignede årene (500 000). Disse 500 000 inkluderer altså eventuell arbeidsinntekt han har hatt de tre siste ferdiglignede årene. Det betyr derfor ikke at denne personen vanligvis har 1,1 mill i inntekt. Man må trekke fra arbeidsinntekten fra gjennomsnittlig pensjonsinntekt for de 3 siste årene, så ikke arbeidsinntekten beregnes med dobbelt.

Dette forsøkes å forklare litt lengre opp i samme eksempel, men det kunne nok stått tydeligere.»«

 

Det er nettopp i bruken av feil eksempel hunden ligger begravet.

Jeg mener at et mer normalt eksempel for dette kombinasjonstilfellet ville vært at en som har to halve jobber, samtidig kombinert, heller ville ha tjent hhv 250 000 kr og 300 000 kr som grunnlag. Da er det lettere å forstå at det er helt ulogisk at bare ett av disse grunnlagene legges til grunn for bare denne ene gruppen.

Vedlegg 1, fra Lovdata:

Rundskriv til ftrl kap 8 – Sykepenger

Myndighet NAV – Arbeids- og velferdsetaten
Dato 1997-05-01
Doknr/publisert R08-00
Sammendrag Rundskriv til ftrl kap 8: Sykepenger
Henvisninger: Folketrygdloven (1997) kap 8
Sist endret 2023-03-07

 

«

§ 8-41 Arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende

LOV-1997-02-28-19-§8-41

Omarbeidet i sin helhet desember 2018

Gjelder fra 01.01.2019

Sist endret 02.01.2023, jf. overskriften:
§ 8-41 Andre ledd bokstav a) – Den aktuelle månedsinntekten

Generell kommentar

Bestemmelsen gjelder for personer som på sykmeldingstidspunktet er både arbeidstakere og selvstendig næringsdrivende, se § 1-8 og § 1-10. I slike tilfeller skal personen ha sykepenger som arbeidstaker for arbeidstakerinntekten og sykepenger som selvstendig næringsdrivende for næringsinntekten. Den pensjonsgivende inntekten viser ikke hva som er arbeidstakerinntekt og hva som er næringsinntekt. For at næringsinntekten skal beregnes må inntektene derfor skilles fra hverandre.«

 

Vedlegg 2, fra NAV.no:

«Hvis du har kombinasjon av inntekter og arbeidsforhold vil vi beregne foreldrepengene dine ut fra en kombinasjon av disse inntektene.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg