Usaklig om Airbnb i NIBR-rapport

I flere uttalelser og innlegg, både fra politikere og forskere, tas det nå til orde for ytterligere begrensninger i korttidsutleie enn det allerede er, fordi det påstås at korttidsutleie fortrenger langtidsutleie.

Dette kommer iallfall fra noen politikere fra Rødt, SV og MDG og forskere fra SSB, OsloMet og UiA. Dette fremgår bl.a. i DN og Finansavisen.

I utredningen NIBR 2025:01 «Tiltak for flere utleieboliger»

foreslås det både mer generell boligbygging, bygging av flere offentlige utleieboliger og å begrense korttidsutleie. Det er imidlertid vanskelig å finne grunnlaget for den siste, bastante konklusjonen om ytterligere å redusere korttidsutleie. 

Det viser seg at denne undersøkelsen fra Husbankens forskere Mamre, Astrup og Emblem har store svakheter når det gjelder tallgrunnlaget, utredning, påstander og forslag akkurat på dette med korttidsutleie. . 

Politikerne bør derfor først og fremst konsentrere seg om tiltak ovenfor etterspørsels-, kostnadsproblemer og mangel på offentlige utleieboliger før de fristes til å detaljstyre private utleiere, basert på konklusjoner som mangler rot i virkeligheten.

Media bør også sette seg inn i datagrunnlaget som denne rapporten er laget av.

Usakligheter om korttidsutleie

Korttidsleie er først og fremst et supplement som retter seg mot korttidsleiere og fortrenger i liten grad langtidsutleie. Det er en veldig lav % av de som leier ut med Airbnb som har langtidsutleie som et alternativ. 

De 3800 Airbnb-utleiere i Den Norske vertsklubben ble 1.4.24 spurt om hva de leier ut og hvor lenge.

Av 181 som har svart på hva de leier ut, er det 32,6 % som leier ut hytta. 31,5 % leier ut hele boligen. Dette skjer ofte sporadisk, og 2,2% leier ut egen leilighet når de er på ferie.

Det er 11,6% som leier ut sokkelleilighet og 8,8% som leier ut sekundærbolig. 14,9% leier ut rom i eget hus.

På spørsmål om hvor lenge de leier ut, er det av de 166 svarene, 60% som leier ut ei uke, helg eller 1-2 dager, 30 % leier ut helt sporadisk, og ca 10% leier ut langtids over 30 dager, derav 7,8% mer enn i ett år.

Både hva folk leier ut og hvor lenge varierer, og det er vanskelig å trekke noen konklusjoner om hvor mye korttidsutleie fortrenger langtidsutleie.

Mitt inntrykk er at de som leier ut med Airbnb, er blitt inspirert av gründeren Brian Chezcy og startet med Airbutleie, for eksempel i sitt eget hus eller hytte. Da kan man ikke påstå, slik som Drevland i Rødt, at hver korttidsutleier fortrenger en langtidsutleie. Det er direkte feil.

At forskere fra SSB og NIBR også klarer å trekke slike konklusjoner fra sine tall er ganske overraskende. Særlig NIBR- rapporten 2025:1 er det grunn til å gå nærmere etter i sømmene. Det har jeg gjort. Jeg har også sjekket noen tall fra SSB.

All privat utleie er viktig

Siden tilbudet av kommunale boliger og studentboliger er så lavt i Norge, og 79% av all utleie i Norge er privat,  er vi avhengig av de som leier ut privat, som består av det kommersielle markedet, sekundærboliger, sokkelboliger og rom i eget hus.

At vi I Norge leier ut rom i eget hus, omtaler forskerne i undersøkelsen som ubetydelig i utleiemarkedet, og tallmateriale herfra inngår derfor ikke i deres modeller. Allikevel kommer forskerne  med forslag om at flere rom i hus skal kunne leies ut, uten noen form for utredning.  Å trekke slik konklusjoner uten utredning fremstår som lite saklig.

Et problem er etterspørsel 

Undersøkelsen viser i følge SSB at 23,7% av norske husholdninger leier bolig og at etterspørselen etter langtids utleieboliger har økt etter Ukraina-innvandringen.

Offentlig utleie bør det gjøres noe med

En gruppe leietakere vil uansett ikke kunne kjøpe seg egen bolig, og de kan også være krevende å plassere i private hjem. Det bør derfor være et offentlig ansvar å hjelpe disse med kommunale boliger. I følge SSB ligger nivået på kommunale boliger i Oslo stabilt på ca. 6%, mens studentboliger har heldigvis økt til 10% fra 5% siden 2018.  Det er allikevel alt for lavt, mener jeg.

Kostnadsnivået for bolig er et stort problem  

Den generelle prisveksten i perioden 2018-2024 er ifølge SSB på 29%. Lånekrav, og dyrtiden pga rentenivå gjør det fortsatt vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet. Dette har også økt etterspørselen etter utleieboliger. For de som vil kjøpe bolig bla i Oslo og Tromsø oppfattes dette som et stort problem.

Det er allerede et betydelig kostnadsproblem for de som eier bolig. I følge SSB´s Strand Støren 4. mars 2024, har de reelle utgiftene for boligeiere i Norge eksklusive avdrag i 2024-kroner siden 2018, økt fra 88.200 kr til 155.600 kr,  altså 76%. Det er mye. Denne kostnadsøkningen skyldes både at renteutgifter er tredoblet og strømutgifter er doblet. I tillegg har de som eier sokkelbolig fått en betydelig ekstra skatt. At forskerne avfeier muligheten for å senke denne skatten på sekundærbolig igjen, uten å utrede det, er kritikkverdig. Det er sannsynligvis et viktig tiltak. En 76% økning tilsier at det bør gjøres noe med kostnadsnivået for utleiere, og skattelette for sekundærbolig er da ganske treffsikkert.

Ulike tall om leieprisutviklingen

Fra utredningen fremgår det at leieprisen i Oslo mellom 2018 og 2024 har økt med 29,7% og i Tromsø 19%. Tallene er hentet fra Finn og må forstås å kun representere det som tilbys og som ikke enda er leid ut. Her hadde det gjort deg med faktiske tall over leiernes kostnadsutvikling. Disse tallene i utredningen stemmer nemlig dårlig overens med SSB´s tall over utviklingen av den generelle kostnadsøkning for faktiske leiere.

I følge SSB´s Strand Støren 4.mars 24, har kostnadsøkningen for leiere i gjennomsnitt utenom inflasjon, kun vært fra 105.700 kr til 113.700 kr pr år i 2024-kr, altså kun 8%. Dette er mye lavere enn både 29,7% og 19%. 

Uansett er den generelle utgiftsøkningen for leietakere veldig mye lavere enn utgiftsøkningen til boligeierne, som er på 76%. Forskerne kunne ha spart seg for ordbruken om denne prisøkningen for markedstilpasning og at utleiere «velter» kostnadene over på leietaker. Det er ikke god musikk når tallene faktisk er slik de er.

Jeg tror at SSB’s tall, også for utleie, som også indirekte får data fra Airbnb, er et bedre grunnlag enn de tallene utrederne her har hentet fra Finn.no. 

Leietilbudet er fortsatt ganske stabilt

Noe som er litt overraskende, er at tallene i Husbankenoppdragets undersøkelse viser at langtidsleietilbudet i norske byer i perioden 2018 -2024 har vært stabilt og svakt økende, med unntak av kommersiell utleie, som har sunket fra 11% til 7% pga avvikling fordi kostnadsnivået gjør det ulønnsomt å eie og å leie ut. I følge SSB har imidlertid både kommersiell og privat utleie i Oslo hatt en liten nedgang. Kommersiell utleie, som i 2024 var på ca. 40%, hadde en nedgang på 3% siden 2018 og private personers utleie i Oslo som var på ca. 45%, hadde en liten nedgang på 1,5 % siden 2018.  

Problemet er ikke Airbnb

Uansett, – å påstå og konkludere med noen form for fortrengning uten noe pålitelig tallgrunnlag og uten utredning, når Airbnb-vertenes tilbud i så stor grad er et supplement, og leietilbudet faktisk er så stabilt som det er, virker søkt.

At politikerne fristes til å ta fra boligeierne som sliter med den største kostnadsøkningen,  muligheten til å tjene litt ekstra på utleie for kortere tidsperioder, basert på en så tynn utredning, er ikke bra. Det må jeg dessverre si fra om.

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg